• Log masuk

Dasar Pulangan


Mengembalikan buku atau barangan anda? Fables menakjubkan mahu anda gembira dengan pembelian baru anda baru-baru ini. Jika anda tidak berpuas hati dengan buku anda, kami ada di sini untuk membantu.
Kami memberi perhatian kepada semua butiran dan memeriksa dengan teliti setiap buku untuk memastikan ketukangan dan kualiti yang unggul. Bagaimanapun, walaupun usaha terbaik kami, dan dalam kejadian yang jarang berlaku, kami mungkin terlepas dari kecacatan, sila beritahu kami.

Hantar e-mel ke info@amazingfables.com dengan:
- Foto kecacatan yang diambil dari beberapa sudut.
- Sertakan nama penuh, nombor pesanan dan keterangan kecacatan.
- Ingat untuk memasukkan nombor halaman (s) dari kawasan yang dilanda kerosakan.

Sekiranya anda perlu menghubungi kami mengenai kecacatan buku, sila hubungi pasukan Sokongan Pelanggan kami dengan maklumat yang diperlukan DI DALAM 15 HARI menerima pesanan anda. Jika kecacatan itu disebabkan oleh kesilapan pengeluaran atau rosak semasa penghantaran, kami akan mempunyai pesanan penggantian yang dibuat. Fables Amazing tidak akan bertanggungjawab untuk laporan kecacatan melainkan tempoh yang diberikan.

PENTING Sila faham bahawa Fables Amazing tidak dapat memberikan bayaran balik. Sekiranya barang dagangan mempunyai kecacatan, kami akan mempunyai buku itu tetap atau diganti. Fables Amazing tidak bertanggungjawab terhadap kesilapan, kesilapan atau kecacatan yang dihasilkan oleh pengguna yang termasuk tetapi tidak eksklusif kepada kesilapan ejaan, tipografi atau tatabahasa, imej gelap, kualiti imej yang buruk dari imej resolusi rendah, kuantiti pesanan atau kesilapan pesanan lain. Sila pastikan pratonton buku anda dengan teliti sebelum meletakkan pesanan anda.